Virtuális szerver előnyei

Milyen előnyei vannak a virtuális szervernek egy fizikai géppel szemben?

Virtuális szerver Fizikai szerver
Üzembe helyezés ideje
A virtuális szerver mindössze néhány kattintással létrehozható, köszönhetően az általunk is használt, piacvezető VMWARE virtualizációs platformnak. Az operációs rendszer telepítése, fix IP cím és internetkapcsolat beállítása, majd a hozzáférési adatok átadása legfeljebb 15 percet vesz igénybe. A fizikai szerver beszerzése időigényes, az alkatrészek megrendelésére várni kell. Az operációs rendszer telepítése néhány órába telik. Egy szerverteremben való elhelyezés további időt vesz igénybe.
Összességében napokról, vagy akár hetekről beszélhetünk, melyet a virtuális szerverrel megspórolhat.
Bővíthetőség, skálázhatóság
A virtuális szerver erőforrásai bármikor változtathatóak: a RAM (memória) mérete, a HDD (tárhely) mérete és a CPU-k (processzorok) száma néhány kattintással bővíthető és a bővített erőforrások azonnal rendelkezésre állnak. A fizikai szerver bővítéséhez meg kell rendelni az alkatrészt, mely napokba is telhet. A beszerelés leállással és üzemkieséssel jár, mely jó esetben fél-egy óra, de ha nincs szerencsénk, több óráig is elhúzódhat.
Adattárolás biztonsága
A virtuális szerverek adatait központi “storage” szervereken tároljuk, melyekben RAID 6 technológiát alkalmazunk, ez “n+2” adatbiztonsági szintet jelent, az átlagosnál jóval gyorsabb adateléréssel.
Emellett rendszeresen biztonsági mentéseket készítünk független backup szerverre.
Az átlagos szerverekben általában RAID 1 technológiát (tükrözést) használnak, mely n+1 biztonsági szintet és normál sebességű adatelérést biztosít. Komolyabb RAID vezérlővel és több merevlemezzel a biztonsági szint növelhető és adatmentés is megvalósítható, de ezek számottevően megnövelik a szerver vásárlás költségeit.
Hibatűrés
A virtuális szerverek üzemeltetését több szerver végzi, így a meghibásodott szerver feladatait bármely másik szerver át tudja venni. Ez kiemelkedően magas hibatűrést jelent, HA (“high availabilty”) rendszernek is nevezik. Egy szerverben legfeljebb a tápegység redundáns, de az alaplap, processzor és memória biztosan nem, így a hibatűrése borzasztóan alacsony.
Karbantartás
A meghibásodott alkatrészek cseréje a szolgáltatót terheli. A magas hibatűrésű rendszernek köszönhetően, egy hardware-es hiba nem, vagy minimális (legfeljebb néhány perces) üzemkiesést jelenthet. A meghibásodott alkatrész cseréje sokszor nem oldható meg néhány órán belül, így a hiba elhárítása jelentős veszteséggel jár: a javítás ideje alatt (akár órákról, akár napokról beszélünk) a futtatott szolgáltatások elérhetetlenek.
Az alkatrészek meghibásodásából eredő üzemkiesés kockázata magas.
Időtállóság
A virtuális szerver hardware-ei nem avulnak és nem használódnak el. A háttérben üzemelő szervergépek frissítése, új modellekre való cseréje a szolgáltató terhe és érdeke is egyben. A virtuális szerver tulajdonosa mindig a legfrissebb eszközökön dolgozhat, extra költségek nélkül. A fizikai szerver hardware-ei elavulnak, elhasználódnak, a garanciális idő lejár. A gép értéktelenné válik, cseréje újból hatalmas beruházást jelent, további költség ill. veszteség az adatok és futtatott szolgáltatások migrációja és ezzel járó üzemkiesés.
Környezettudatosság
A hatékony erőforrás-kihasználtság miatt az 1-1 virtuális szerverre jutó áramfelvétel és károsanyag-kibocsátás a normál fizikai szerverének kevesebb, mint 10%-a. A fizikai szerverek erőforrásainak általában csak a töredéke (10-15-20%) van kihasználva, de áramot – bár valamivel kevesebbet, mint terhelés közben – a holtidőben is fogyasztanak.
Költségek
Virtuális szerver bérlésénél nincsenek beruházási költségek és a havi üzemeltetési díj is jóval alacsonyabb, sokszor töredéke a fizikai szerverre jutó költségeknek. Elavulással, hardware-es javításokkal és szerver elhelyezés költségével nem kell számolnunk. A szerződés határozatlan idejű. Saját szerver vásárlása esetén a magas beszerzési ár mellett a szerverteremben való elhelyezés költségével is számolnunk kell, mely átlagosan havi 15-18 ezer Ft a magyar piacon. Ha béreljük a fizikai szervert, annak havi költsége általában magasabb, mint a vele egyező virtuális szerver erőforrások díja, ráadásul 1-2 éves szerződést kell kötni.

Miért éri meg Önnek nálunk üzemeltetni szolgáltatásait és tárolnia fontos adatait?

 

Miért bosszankodna aránytalanul drága vagy kritikán aluli szolgáltatókkal, lassú és olykor elérhetetlen szerverekkel, felületesen megtervezett, bizonytalan adattároló rendszerekkel… Egy ilyen rendszer nem csak bosszúságot, de anyagi kárt okoz, egy komolyabb hiba vagy leállás kritikus lehet a cége működése szempontjából.

Mindig is voltak és lesznek olcsóbb szolgáltatók, de biztosan hallott már olyanról, aki szolgáltatóról szolgáltatóra vándorolt és költöztette üzemkiesés mellett súlyos összegekért a felépített rendszert, alkalmazásokat, tárolt adatokat. A szolgáltatási díjakon spórolt összegeket sokszorosan megfizetheti egy rossz döntés miatt.

Nem árulunk zsákbamacskát, az általunk vállaltakat maximálisan teljesítjük, győződjön meg róla!

Közép-kategóriás áron felső-kategóriás szolgáltatást kínálunk, melyet a maximális üzemidőre terveztünk, a hibalehetőségek egész garmadának kizárásával.
Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a szerverek és szolgáltatások folyamatos monitorozására és rendszeres biztonsági mentések készítésére.

Pontosan tudjuk, hogy nem építheti fel sikeres vállalkozását egy lassú, bizonytalan rendszerre és nem tárolhatja cége működése szempontjából kritikusnak számító adatait megbízhatatlan tároló eszközökön.

Amennyiben minket választ, precíz és segítőkész ügyfélszolgálat, felkészült szakemberek, továbbá garantáltan gyors, stabil és megbízható szolgáltatás mellett dönt!

 

Ha bizonytalan, hogy pontosan milyen szolgáltatásra van szüksége a tervezett projekt megvalósításához, keressen minket e-mailben (info@szerverberles.com, H-V 0:00-24:00-ig) vagy telefonon (06-30/40-11-408, H-P 8:00-18:00-ig)!

Kollégáink több, mint 7 év tapasztalattal rendelkeznek a honlapok és webes alkalmazások futtatása illetve ezeket kiszolgáló szerverek üzemeltetése terén, így megfelelő tanáccsal tudják ellátni, hogy az igényekhez, célokhoz és anyagi lehetőségekhez mérten a legjobb döntést hozhassa.